lauantai 28. tammikuuta 2012

Karitsanpotkaa uunissa haudutettuna ja sitruunainen linssilisäke


Lauantai, viikon paras päivä, on täällä! Viimeisen seitsemän päivän aikana on tullut syötyä verrattain paljon kala- ja kasviruokia kuten tätä banaaninlehdessä höyrytettyä kalaa, joten viikonlopuksi keräsin kaupasta melko lihaisan satsin lihan himoa lievittämään.

Lauantaiksi agendalla oli karitsanpotkaa, jonka tein aika perinteisin maustein - punkulla ja timjamilla - uunissa hauduttamalla. En ole kovin hulluna rosmariiniin, joten timjami on hyvä vaihtoehto lampaan kaveriksi.

Potkan seuraksi tein voilla höystettyjä ruusukaaleja sekä sitruunaisen linssilisäkkeen, joka on helppoudessaan makaronin keiton luokkaa, varsinkaan, kun linssejä ei edes tarvitse liottaa etukäteen. Vihreistä linsseistä tehty lisäke ei erityisemmin hivele silmää, mutta tuo annokseen vähän jotain muuta kuin sen perinteisen potun, riisin tai pastan, jotka hyviä tietysti nekin. Linssit sopivat mielestäni erityisen hyvin sellaisiin ruokiin, missä on vähän rasvaisempaa lihaa ja paistolientä (johon olen muuten heikkona), olen esim. monesti laittanut niitä kokonaisena paistetun kanan kera.

Lammas oli ihanaa, ja lisäkkeet olivat ihania, mutta ehkä yhdistelmänä ne olisivat toimineet vielä paremmin, jos potkat olisivat esim. hautuneet punaviinin sijaan liemessä, jossa on vaikkapa valkkaria ja tomaattia. Ensi kerralla sitten :)

Karitsan potkaa uunissa haudutettuna (kahdelle)

2 karitsanpotkaa
1 kokonainen valkosipuli
1 porkkana
1 sipuli
nippu timjamia silputtuna
n. 3 dl punaviiniä
n. 3 dl vettä tai lihalientä
suolaa
pippuria

1. Hiero suola ja pippuri potkiin ja ruskista ne nopeasti kuumassa pannussa. Nosta potkat uunivuokaan tai pataan odottelemaan, ja lisää kuumaan pannuun punaviini ja sen kiehahdettua lihaliemi. Anna kiehahtaa ja kaada potkien päälle. Punkku-lihalieminesteen määrä on hyvin suuntaa antava ja riippuu käyttämästäsi astiasta. Nestettä tulisi kuitenkin olla sen verran, että potkat peittyvät siihen noin puoliksi, mutta eivät kokonaan.



2. Pilko porkkana ja sipuli muutamaksi isoksi palaksi, irrota valkosipulinkynnet ja poista niistä suurimmat kuoret (kuori saa jäädä, mutta turha ottaa kaikkea ylimääräistä paperihöttöä mukaan). Lisää pataan potkien ympärille. Silppua päälle runsaasti timjamia.


3. Hauduta 130-asteisessa uunissa n. 4 tuntia. Kääntele ja valele lihaa omalla liemellään pari kertaa paiston aikana.

Sitruunainen linssilisäke

2 dl linssejä
1 puristettu valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan tai 1 limetin mehu
suolaa
mustapippuria
reilu loraus oliiviöljyä

Huuhtele linssit huolellisesti. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää linssit ja suola kiehuvaan veteen. Keitä pienellä lämmöllä paketin ohjeen mukaan kunnes linssit ovat kypsiä (minulla meni 15 min). Purista joukkoon sitruunan mehu ja valkosipulinkynsi sekä lorota päälle reilusti oliiviöljyä. Mausta mustapippurilla ja tarkista suola. Jos linssejä jää yli, niistä saa herkullisen salaatin tai kylmän lisäkkeen lisäämällä esim. punasipulia, tomaattia, paprikaa ja tuoreita yrttejä.

2 kommenttia:

  1. Karitsanpotkat ovat kyllä mahtavia, kun oikein malttaa hauduttaa. Tein niitä jokunen aika sitten, kun vietimme kreikkalaiset ruoan viikonloppua:)

    VastaaPoista
  2. Totta, ja niin helppoja, sopivat myös tällaiselle laiskemmalle emännälle ;) ps - miten ihanalta kuulostaakaan tuo kreikkalaisen ruuan viikonloppu!

    VastaaPoista