keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Helmikuun viimeinen borssikeitto


Helmikuun ruokahaasteen voitti Kulinaarimuruja -blogin Elviksen sydänkohtausleipä huikealla äänimäärällä, onnittelut voittajalle! Itselleni samainen ruokahaaste oli ensimmäinen, osallistuin porsaan ribseillä ja chili-coleslawilla. Oli hauskaa jännittää kisan etenemistä, miettiä eri reseptivaihtoehtoja ja ihastella muiden osallistujien herkkuja. Varsinkin Ahmijan sianpääprojekti oli vaikuttava, täytyy ehdottomasti päästä joskus kokeilemaan.

Ensikertalaisen haasteeseenosallistujan sekä bloginoviisin näkökulmasta ehkä ilahduttavinta oli kuitenkin kuulla, että joku - täsmällisemmin Kotona Tehtyä -blogin emäntä - oli ihan oikeasti kokeillut reseptiäni, ja jättänyt vielä kommentin, että hyvin oli toiminut. Voi miten kivaa! Olen nyt ihan ruokahaastekoukussa enkä malta odottaa, että maaliskuun haaste julkistetaan :)

Nyt kuitenkin hetkeksi vielä helmikuuhun, ja tarkemmin ottaen omaan viimeiseen ateriaani tämän kuukauden osalta. Borssikeitto ei ole meidän perheessä mikään yhteinen suosikki, mutta itse tykkään tehdä sitä vähintään kerran talvessa. Yleensä kerta riittääkin, koska teen tavallisesti niin ison satsin, että viimeiset annokset saa kaivella pakastimesta elokuussa. Tällä kertaa yritän kuitenkin pysyä vähän maltillisemmassa määrässä.

Borssiinkin taitaa olla yhtä paljon reseptejä kun on tekijöitäkin. Minulla on usein tapana lisätä vihreitä linssejä tai jonkin sortin papuja keittoa tukevoittamaan, mutta jätin ne väliin tällä kertaa, ja laitoin sen sijaan vähän palvikylkeä joukkoon. Annoksesta riittää kahdelle-kolmelle pääruuaksi hapanleivän kera.

Borssikeitto

2 suurehkoa punajuurta
2 porkkanaa
1/4 valkokaalia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
12 dl kasvis- tai lihalientä (minulla yksi lihafondiannoshyytelö sekä vettä)
1/2 dl punaviinietikkaa

(300g palvikylkeä)

mustapippuria myllystä
muutama maustepippuri
(suolaa)
meiramia
rakuunaa
timjamia

smetanaa tarjoiluun

1. Suikaloi porkkanat, punajuuret ja kaali. Pilko sipulit ja valkosipuli hienoksi hakkeeksi.

2. Kiehauta liemi kattilassa ja laske sen jälkeen lämpöä. Kuullota kasviksia erissä pannulla (tai kaikki kerralla, jos pannusi on riittävän iso) ja siirrä kattilaan liemeen.

3. Mausta etikalla, pippureilla ja kuivatuilla yrteillä ja anna kypsyä puolisen tuntia. Etikkaa kannattaa vähän maistella maustaessa, vähempikin saattaa riittää jos et halua kovin tujakkaa keittoa. Jos käytät tuoreyrttejä, lisää ne vasta hetki ennen tarjoilua.

4. Lisää palvikylki tai muu kypsä liha ja anna kuumentua. Tarjoile heti smetanan ja hapanleivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti