lauantai 30. kesäkuuta 2012

Grillisiivet



Ostosreissu ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Isännän piti mennä parturiin, minun samalla kyydillä halliin ribsejä ostamaan. Herätysteknisten ongelmien vuoksi minä en selvinnytkään samalla ovenavauksella liikkeelle, joten sovimme, että isäntä tuo ribsit tullessaan. Mutta kuinkas kävikään, kauppias pakkasi ei-niin-kovin-lihapalasavvylle isännälle mukaan paksua grillikylkeä kylkiluiden sijaan. Ja tiukkapipoinen emäntä päästi muutaman huokauksen kotona, kun piti nyt ihan ruveta tekemään uusia suunnitelmia. Muuttuva tilanne, tuo suuren henkilökohtaisen kriisin paikka  ;)

Onni onnettomuudessa, hallista oli tarttunut mukaan myös kanansiipiä, jotka sai vikkelästi grilliin. Kanansiivet ovat (ainakin meidän) perusruokakaupoissa lähes poikkeuksetta marinoituja, joten oli kiva päästä tekemään marinadi itse. Paitsi siinä kohdassa, kun marinadi alkoi kiehua ja jakaa hyvin tulisia chilihöyryjä, ja minä pääsin kuvittelemaan, millaista olisi olla pippurikaasun kanssa tekemisissä. Tai no, en yhtään tiedä millaista se olisi - enkä haluakaan tietää, kiitos vaan - mutta chilihöyryni saivat vedet valumaan silmistä ja nenästä, ja kunnon yskänkohtaukset ilmoille. Maltillistin chilin määrää tähän ohjeeseen, vaikkei minunkaan lopullinen marinadini ollut yhtään tulinen; ilmeisesti kaikki tulisuudet kaikkosivat höyryjen mukana :)

Kivaa oli myös, että siivet olivat kokonaisia, eikä niitä nivelistään katkottuja suupaloja, jotka putoilevat hiilille grillin ritilän välistä, ainakin, kun minä sählään puikoissa. Käyttöliittymän helpottamiseksi tuikkasin vielä siivet vartaisiin aina muutama siipi per varras, jotta siiven muotoa saisi hieman tasattua tikun avulla. Ensi kerralla kuitenkin muistettakoon, että varrastikut kannattaa liottaa ensin, niin eivät anna ylimääräistä väriä siiville syttyessään palamaan, ja ovat myös yhdessä palassa vielä grillistä noustessaan...

Hyvää siivistä tuli kuitenkin, lisukkeinaan yrttiöljyllä sivellyt herkkusienivartaat, vuohenjuustosalaattia ja paria erilaista dippiä. Toinen dipeistä oli thaimaalainen (?) vihreä soossi, johon hiljattain löysin kauan kaipaamani ohjeen - sen laitan jakoon toisen kerran erikseen.

Kanansiivet grillissä (kahdelle)

n. 800 g maustamattomia kanansiipiä
1 valkosipulinkynsi puristettuna

marinadi

2,5 kolajuomaa
1 chilipalko
1 rkl kalakastiketta
1/2 limetin mehu
2 rkl soijaa

1. Valmista marinadi: sekoita kaikki aineet keskenään kattilassa ja anna kiehua kasaan n. 10 min. Anna jäähtyä hieman. Sekoita marinadi kanansiipiin kulhossa tai pussissa, purista mukaan valkosipuli, ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin.

2. Ota siivet huoneenlämpöön vähintään 30 min ennen grillaamista ja pujota ne liotettuihin varrastikkuihin (esim. kolme siipeä/varras). Grillaa kuumassa grillissä molemmin puolin n. 15 min, tai kunnes siivet ovat pinnalta ruskistuneet ja sisältä kypsät (jolloin lihasnesteet juoksevat kirkkaina). Siipiä voi voidella esim. öljyllä tai omalla marinadillaan grillauksen aikana, mutta itse en niin tehnyt tällä kertaa, ja siipipalan oma rasva riitti silti pitämään nahan ja lihat mehukkaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti