tiistai 4. joulukuuta 2012

Hitaasti kypsennetty possun potka



Pää on ollut ihmeellisen jumissa viime päivinä. Paperille (tai siis bloggeriin) on hankala saada koherenttia lausetta, ja muutenkin ajatus harhailee. Loppuviikosta valittelin yhden odottamani sähköpostin perään, kunnes huomasin, että se oli odottanut inboxissani jo useamman päivän. Asiakin oli jo ehtinyt vanhentua, mutta ehkä ensi kerralla sitten...

Onneksi ruokahuolto oli viikonloppuna harvinaisen helppoa. Puuhastelu possunpuolikkaan parissa jatkui taas viikonloppuna, nyt estradille pääsi potka. Se tuli meille puoliksi sahattuna, annospalaksi juuri sopivana kimpaleena. Olen viime aikoina usein haudutellut ylikypsät possunlihat liedellä kattilassa, joten vaihtelun vuoksi potkat pääsivät uuniin olut-tomaattiliemessä - ilahduttavan suurpiirteistä ruokaa! Laitoin potkat heti aamupäivästä uuniin, ja lähdimme sitten seisojan kanssa muutamaksi tunniksi lumihankeen peuhaamaan. Kotiin tultua oli vielä aikaa kotihommillekin, yhteensä ruoka viihtyi uunissa kuutisen tuntia. Liha oli suussasulavan pehmeää ja irtosi luusta melkein pelkän katseen voimasta. Ja edullistakin vielä!

P.S. Nyt on joulukuun ruokahaaste auki, odottelen parhaita villiruokaherkkujanne vesi kielellä!

Possun potka hitaasti olutliemessä kypsennettynä (kahdelle)

1 possun potka puoliksi sahattuna
0,5 l tölkki mieleistä olutta (meillä ruuanlaitossa usein kilkenny tai tumma velko)
1 prk (40g) tomaattipyrettä
10 maustepippuria
suolaa
mustapippuria
1 laakerinlehti
1 rkl hunajaa tai 1 tl sokeria
muutama timjaminoksa
1 sipuli
10 valkosipulin kynttä kuorineen

muutama desi vettä

1. Pyyhkäise potkanpuolikkaiden pinta ja hiero niihin suolaa ja pippuria. Aseta potkat nahkapuoli ylöspäin uunivuokaan. Kuori ja lohko sipuli ja aseta lohkot vuokaan potkien kanssa. Lisää vielä valkosipulin kynnet (älä kuori), laakerinlehti ja muutama timjaminoksa.

2. Valmista liemi sekoittamalla keskenään olut, tomaattipyre, suola ja hunaja. Kaada liemi potkien seuraksi uunivuokaan niin, että potkan alapuoli peittyy mutta nahkapuoli jää näkyviin. Jos liemi ei riitä, sitä voi jatkaa vedellä. Kypsennä 125-asteisessa uunissa kuutisen tuntia, tai kunnes liha on pehmeää ja luu irtoaa siitä helposti. Lisää kypsennyksen aikana muutaman kerran vettä, jos näyttää, että neste haihtuu ja potkan lihapuoli alkaa jäädä esiin.

2 kommenttia:

  1. Hitaasti kypsytellyt possut on kyllä aivan parasta! Ja tuo olut-tomaatti-valkosipuliyhdistelmä saa mahan kurnimaan....

    Kuinka iso tuo sun lihapala oli? Suunnilleen? Mun yliväsyneet aivot ei suostu käsittämään minkä kokoinen possun potka on :D

    VastaaPoista
  2. Mä luulin jo vastanneeni tähän, mutta ilmeisesti sekoilin google-tilieni kanssa niin, etten vastannutkaan :D Anyway, en tajunnut punnita potkaa mutta arvioisin sen olleen yhteensä vajaat 800g, eli kaksi n. 400g puolikasta. Siitä oli tietysti osa luuta ja nahkaa, mutta ei syötäväkään kesken loppunut (päin vastoin), vaikka etukäteen niin pelkäsinkin meidän suursyömäritaloudessa ;)

    VastaaPoista