torstai 6. joulukuuta 2012

Sticky toffee pudding eli pehmeä karamelli-taatelikakku



Viime keväänä Skotlannissa saimme tutustua jälkkäriin, joka kaikesta tuhtiudesta huolimatta vei kielen mennessään: sticky toffee pudding, mitä se suomeksi lieneekään - pehmeä karamelli-taatelikakku? Terveiset vaan Dornoch Castle -hotellin tarjoilijalle, joka sitä tajusi mainostaa :) Muutenkin Dornochista ja hotellistamme jäi aivan ihanat muistot. Dornochin kylässä sinänsä ei ollut suuresti tekemistä, jollet ole golf- tai viskituristi, tai satu pitämään rantaelämästä muutaman asteen plusasteessa myrskytuulen puhaltaessa melkein pääsi irti. Mutta se hotelli. Jos joku sattuu eksymään Invernessistä reilun tunnin ajomatkan verran pohjoiseen, suosittelen lämpimästi kodikasta linnahotellia, missään muualla en ole saanut niin osaavaa mutta samalla lämminhenkistä palvelua. Vaikka hotelli oli tasokas, saivat asiakkaat olla siellä ihan omana hienona tai epähienona itsenään, ja jokaisen olo tehtiin hyvin kotoisaksi ilman, että ketään katsottiin nenänvartta pitkin. Juuri sellaista vieraanvaraisuutta arvostan!

Mutta takaisin sticky toffee puddingiin. Jälkkäri oli tuhti kuin mikä, mutta niin mehevä, että se hävisi raskaankin aterian jälkeen jäätelön kera parempiin suihin. Otin agendalleni selvittää reseptin ja valmistaa sitä kotioloissakin, mutta vasta syksyllä asia tuli taas mieleen - ja ihan sopivasti, koska maut jälkkärissä ovat meikäläisittäin ehdottomasti enemmän jouluiset kuin keväiset. Googlatessa reseptejä löytyi useita, ja jälkkärin kerrottiin olevan "koko perheen perinteinen jälkiruoka" tai "tuovan koulumuistot mieleen" (mitä se sitten ikinä tarkoittaakin, hyvässä tai pahassa ;). Jostain löytyi myös tieto, että kyse ei olisi kuitenkaan vanhasta brittiläisestä reseptistä, vaan jonkun sikäläisen ravintoloitsijan 70-luvulla kehittämästä annoksesta. Tiedä sitten.

Jamien, Nigellan ja muiden ohjeiden joukosta päädyin tekemään puddingin Guardianin ohjeen mukaan, koska tykästyin siinä tehtyyn, sticky toffee pudding -maallikolle sopivaan analyysiin annoksen taustoista. Pähkinät jätin tosin pois, koska en muistanut niitä Skotlannissa syödystä versiosta.

Ja ah, kyllä siitä tulikin sitten hyvää! Juuri niin tuhtia, mehevää ja mausteista kuin Dornochissa nautittu esikuvansakin. Juuri sellaista, minkä kanssa kelpaa käpertyä sohvalle pällistelemään linnan juhlia. Ja niin makeaa, että silmät melkein menivät kieroon :D Valmistuskaan ei lopulta ollut vaikeaa, mutta mikään yhden pannun ruoka ei kyseessä kyllä ollut.

Mutta tietääkö joku, olenko vain aiemmin kulkenut onneni ohi - se kun ei olisi mikään ihme - ja tehdäänkö tätä Suomessakin enemmän? Millä nimellä?

Sticky toffee pudding

175g kuivattuja taateleita
3 dl vettä
1 tl ruokasoodaa

80g hienoa sokeria
80g muscovado-sokeria
2 munaa
50g voita
175g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus jauhettua neilikkaa
ripaus suolaa

kastike
115g voita
75g hienoa sokeria
40g muscovado-sokeria
1,5 dl kuohukermaa
ripaus suolaa


1. Voitele n. 24x24cm uunivuoka. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön.

2. Valmista kastike sekoittamalla kaikki sen ainekset kattilassa. Lämmitä pienellä lämmöllä, kunnes voi on sulanut, sekoita, ja nosta lämpöä, kunnes seos alkaa kiehua. Anna kiehua välillä sekoitellen nelisen minuuttia, kunnes kastike hieman sakeutuu ja jää kerrokseksi esim. lusikan selkäpuoleen. Kaada puolet kastikkeesta uunivuokaan, ja laita vuoka pakastimeen. Jätä toinen puoli kastikkeesta odottamaan syrjään.



3. Kiehauta vesi. Pilko taatelit ja laita ne kuumuutta kestävään astiaan yhdessä ruokasoodan kanssa. Kaada päälle kiehahtanut vesi ja jätä syrjään odottamaan.


4. Vatkaa munat kevyesti. Vatkaa toisessa astiassa sokeri ja voi kuohkeaksi seokseksi. Vatkaa joukkoon munat vähän kerrallaan. Siivilöi mukaan jauhot, sekoita, ja lisää vielä neilikka, leivinjauhe ja ripaus suolaa. Sekoita taikina hyvin.


5. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Ota uunivuoka pakastimesta ja kaada taikina vuokaan. Paista uunissa n. 30 minuuttia, tai kunnes pinta kiinteytyy.

6. Laita uunin grillivastus päälle keskilämmölle. Pistele puddingin pinta haarukalla ja kaada päälle loput kastikkeesta. Pidä grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan, kunnes pinta hieman kuplii, mutta varo polttamasta pintaa.




4 kommenttia:

  1. Viskituristi! Sellainen minäkin tahtoisin olla, vaikken kyllä paljon viskistä ymmärrä. Mutta voisin opetella :D Skotlantia olen vain kurkannut Hardianuksen vallilta ja pidemmälle tekisi mieli.

    VastaaPoista
  2. Mekään ei eksytty noille nurkille viskin perässä vaan lähinnä siksi, että haluttiin yöpyä jossain linnassa, kun kerran Skotlannissa oltiin. Viskit olivat tietysti mukava bonus, vaikken minäkään niistä juuri ymmärrä - ehkä ensi kerralla pitäisi mennäkin opiskelumatkalle :D

    VastaaPoista
  3. Sticky Toffee Pudding on ihanaa! Taas yksi uusi herkku kilpailemaan paikasta joulupöydässä...

    VastaaPoista
  4. Jaana: Otin jo vähän ennakkoa siltä varalta, että STP olisi liian täyttävä jälkkäri joulupöydän jatkeena :D

    VastaaPoista