perjantai 19. heinäkuuta 2013

Uuniton mansikkatorttu


Uunittomat leivonnaiset ovat mainiota vierastarjottavaa kesälämpimillä, kun uunia ei joko haluaisi käyttää tai sitä ei välttämättä edes ole. Kesämökkioloissa ei uunittoman tortun takia tarvitse homehtua sisätiloissa ollenkaan, vaan ainekset voi kiikuttaa pihalle ja koko leipomishomman hoitaa ulkosalla. Minä tutustuin eilen uunittomaan leivontaan, kun tiedossa oli kyläilijöitä ja emäntä oli unohtanut uuninpesuaineet vielä uuniin - eikä millään jaksanut alkaa sitä kuuraamaan enää viime tipassa ;)

Alkuperäinen idea ja resepti löytyy Latte & Lauantaipulla -blogista, jatkoin sitä sen verran, että lisäsin tortun päälle mansikat ja koristelin tomusokerilla sekä pihasta löytyvillä sitruunamelissan lehdillä. Ensi kerralla saattaisin turvautua täytteessä ihan pelkkään rahkaan ja maustaa sen itse (laiska mikä laiska tällä kertaa), kermavaahto teki koostumuksesta pehmeän ja notkean, mutta ehkä rahka ja mehevät marjat olisivat raikkaampi yhdistelmä.

Torttu hupeni kerralla kahvipöydässä, ja isäntä totesikin jälkikäteen, että tein ihan sopivan kokoisen satsin kahvittelutarpeisiin mutta en huomioinut ollenkaan kahvittelun jälkeisiä tarpeita :D Oppia ikä kaikki...

Uuniton mansikkatorttu (kuusi annosta)

150 g kaurakeksejä
3 rkl voita
200g vaniljarahkaa (tai tavallista rahkaa, jonka voi maustaa itse haluamallaan tavalla)
1 dl kuohukermaa
2-3 ruokalusikallista lemon curdia
n. puoli litraa tuoreita mansikoita tai muita marjoja
(tomusokeria, sitruunamelissan tai mintun lehtiä koristeluun)

1. Lämmitä voi huoneenlämpöiseksi. Murskaa kaurakeksit, sekoita ne voin kanssa ja painele massa piirasvuoan pohjalle.

2. Vaahdota kerma ja sekoita se rahkan kanssa. Lusikoi sitruunatahna joukkoon ja levitä täyte pohjan päälle.


3. Koristele tuoreilla marjoilla, tomusokerilla ja lehdillä ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.

2 kommenttia:

  1. Ens kerralla sitten puolet isompi torttu, niin jää isännälle purtavaa :) Tällaiset leipomukset on varsin kivoja näin kesällä. Täytyy ottaa ohje talteen :)

    VastaaPoista
  2. Joo, lupasin tehdä santsitortun :) Alkuperäisessä reseptilähteessä (se on linkattu tuosta tekstistä) oli paljon lukijoiden reseptejä muihinkin uunittomiin juttuihin, kannattaa käydä kurkkaamassa!

    VastaaPoista