torstai 5. joulukuuta 2013

Gluteeniton vadelmapiirakka


Testasin viime viikolla leipoa raastetusta omenasta tehdyn omenapiirakan, jonka ohjeeseen olin törmännyt Heleen's Hobbies -blogissa. Koska piirakka oli alkuperäisohjeen lupauksen mukaisesti totisesti helppo ja herkullinen ja onnistui gluteenittomanakin hyvin - track recordini gluteenittoman leivonnan parissa ei ole nimittäin paras mahdollinen - tein nyt uusintaotoksen piirakasta eri täytteellä. Kaivoin pakastimen uumenista hieman vadelmaa, ja muutin omenapiirakan vattupiirakaksi. Lisäksi käytin tällä kertaa valmiiksi maustettua vaniljarahkaa, koska kotona ei vaniljasokeria ollut ja kaupassakin tuli käytyä aika juosten... Leipomus meni näillä muutoksilla kesäisempään suuntaan, mutta se oli ihan mukavaa vaihtelua joulumakujen keskelle!

Piirakasta riittää kahvin kanssa kuudelle, tai paremmilla santsauksilla neljälle :) Meidän uunissa paistoaika oli muuten sekä omppu- että vadelmaversiolle pidempi kuin alkuperäisohjeessa, arvelen, että täytteen mehukkuus (ja se, käyttääkö pakaste- vai tuorevattuja) vaikuttaa asiaan.

Vadelmapiirakka (gluteeniton)

2,5 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl maissijauhoja
(TAI 3,5 dl vehnäjauhoja molempien gluteenittomien tilalle)
1 dl sokeria
150g voita
1 tl leivinjauhetta

täyte
n. 2,5 dl vadelmia
3 munaa
1 prk (vaniljamaustettua) rahkaa
2 dl kermaa
1 dl sokeria

1. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Kun se on pehmeää, "nypi" kaikki pohjan ainekset sekaisin murutaikinaksi. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla (varsinkin jos teet gluteenittoman piirakan, on pohja todella mureneva) ja painele taikina tasaisesti vuokaan ja sen reunoille.

2. Sekoita täytteen ainekset. Kaada 2/3 täytteestä piirakkapohjan päälle vuokaan, lisää vadelmat ja kaada loput täytteestä (tai niin paljon kuin mahtuu) päälle. Paista 180-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia ja anna jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti