sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Härkää hännästä


Ihminen osaa kyllä olla melkoinen tuuliviiri, tai ainakin minä osaan. Olin jo pitkällä keittelemässä häränhäntiä hiljalleen sopaksi, kun mieli muuttui. Haluankin uunissa paistettua häränhäntäpaistia. Ja jossain lempeän yrttisessä liemessä, kiitos. Mikäs siinä. Ongin jo kypsät, luusta irtoavat häränhäntäpalani  kattilasta uunivuokaan, lappasin vähän keitinlientä päälle, kaadoin mukaan purkin tomaattimurskaa sekä mausteita, ja tuuppasin vuoan uuniin. Muutamaa tuntia myöhemmin kauhoin ihanan meheviä lihoja tomaattisesta kastikkeestaan pastan seuralaiseksi.

Mitä tästä opin? Luultavasti en mitään, mutta ehkä sen, että häränhäntiä voisi ostaa vähän useammin (en kehtaa edes sanoa, milloin olen niitä viimeksi tehnyt), niin ei tarvitsisi alkaa kesken kokkauksen sekoilemaan. Sikäli hyviä hännistä tuli kuitenkin, että kehtaa laittaa reseptin ylös :)

Tuuliviirin häränhännät

n. 1,5 kg häränhäntäpaloja
2-3 sipulia
2 isoa porkkanaa
n. 100g pala mukulaselleriä
n. 15 cm pätkä purjoa
n. 1,5l vettä
suolaa
muutama maustepippuri
pari laakerinlehteä
voita ja/tai öljyä ruskistukseen

uuniin lisäksi:

1 prk tomaattimurskaa
pari ripsausta sokeria
mustapippuria
pieni nippu timjamia
2-3 valkosipulinkynttä
mustapippuria

1. Kuori sipulit, porkkana (jos haluat, minä yleensä jätän liemeen kuorimatta) ja selleri ja paloittele ne karkeasti. Putsaa ja viipaloi purjo. Ruskista häränhäntäpalat öljyssä isossa kattilassa, lisää vihannekset ja anna kuullottua hieman. Lisää suola, laakerinlehdet ja maustepippurit. Kaada päälle vesi, tuo vielä kiehuvaksi ja pienennä lieden lämpötila sitten pienimmilleen. Keittele hymyillen viitisen tuntia tai vaikka yön yli.

2. Nosta lihanpalat varovasti liemestä uunivuokaan. Kauho päälle lientä ja sattumia sen verran, että lihat peittyvät n. puoliksi. Lisää mukaan tomaattimurska, sokeri, mustapippuri, valkosipulinkynnet ja timjami ja kääntele sen verran, että liemi ja tomaatti sekoittuvat. Paista 120-130 -asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Kääntele lihoja ja valele niitä kastikkeellaan pari kertaa paiston aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti