torstai 9. lokakuuta 2014

Paahdettua kukka- ja ruusukaalia sekä uutta ruokainspiraatiota



Syyskuussa huomasin ihastuneena, että kotimaisia ruusukaaleja on taas saapunut kauppoihin. Mutta mutta, teen ruusukaalit aina samalla tavalla: keitän tai höyrytän puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä, kaadan vedet suurinpiirtein pois ja nakkaan kattilaan tilalle ison klöntin voita, sitruunamehua ja mustapippuria, joiden kanssa haudutan ruusukaalit sopivan al denteksi.

Nyt inspiroiduin kuitenkin uudessa Mama Gastro -blogissa olleista tahmeista ruusu- eli brysselinkaaleista, ja päätin tehdä jotain muuta. Kyseinen gastromamma on hyvä ystäväni, sielunsisko ruoka-asioissa ja kenties paras tuntemani kotikokki. Niin ja mainitsinko jo, että hän on myös ihan huipputyyppi? Kun hän kertoi vihdoin uskaltautuvansa ruokabloggaamisen pariin, tiesin jo etukäteen, että tulen hänen blogistaan löytämään inspiraatiota. Ja niin olen löytänytkin. Ihan samanlaisia kaaleja en tehnyt, mutta ideasta jäi ajatus vaihteeksi paahtaa ruusukaalit uunissa.

Ruusukaalin kaveriksi kaivoin jääkaapista vähän käytetyn kukkakaalin, jonka jämät pilkoin samaan uunivuokaan. Siinä muuten toinen kasvis, jonka syön yleensä aina samalla tavalla, höyrytettynä voin ja curryjauheen (jep) kera, eli korkea aika oli tuulettaa vähän kukkakaaliakin. Lopputuloksesta tulikin tosi hyvää, joskin olin onnistunut heittämään mukaan hiukan liikaa suolaa (ehkä se yksi hyppysellinen olisi ollut tarpeeksi kahden sijaan). Suolasta huolimatta paahdetut kaalit olivat oiva kaveri paistetuille porsaankyljyksille, muuta lisukettä ei kaivattu ja yksi arki-ilta oli jälleen pelastettu.

Paahdetut kukka- ja ruusukaalit

1 pienehkö kukkakaali
300g ruusukaaleja
kämmenellinen kuorittuja saksanpähkinöitä (n. 5 kokonaista eli 10 kuorittua puolikasta)
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
muutama voilastu
suolaa
mustapippuria

Leikkaa ruusukaalien kannat ja poista mahdolliset huonot päällilehdet, pilko kukkakaali pieniksi kukinnoiksi ja laita molemmat kaalit sikin sokin uunivuokaan. Murskaa morttelissa saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi, kuori valkosipulinkynsi ja pilko samanmoiseksi rouheeksi. Ripottele nämäkin vuokaan. Lorauta päälle oliiviöljy, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita ja vuole päälle muutama lastu voita. Paista 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.



4 kommenttia:

  1. Kiitos Heidi kauniista sanoista! Kuitenkin tämä 'paras tuntemani kokki' - on ehkä vähän liioiteltu :)

    VastaaPoista
  2. Ei kestä, ei tarvinnut turvautua mielikuvitukseen :) Eikä tarvitse olla vaatimaton!

    VastaaPoista
  3. Mun on pakko tunnustaa, etten oo eläissäni tehnyt yhtään mitään ruusukaaleista. Kerran oon tainnut muksuna maistaa, mutta mulla ei ole siitä sen elävämpää muistikuvaa. Tyttöni on usein pyytänyt, että niitä joskus laittaisin, mutta aina oon epämääräisesti mutissut jotain, että ehkä tuonnempana.... Tämä kyllä näyttää niin hyvältä, että ehkä voisin uskaltautua kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  4. Anu: rohkeasti vaan testaamaan, jos muut kaalit maistuvat niin ruusukaalikin varmasti menee :) Kunhan ei tarjoile pakastettuna, ylikypsäksi keitettynä ja ilman mausteita, silloin se on ihan kamalaa :D

    VastaaPoista