torstai 2. huhtikuuta 2015

Pääsiäinen budjetilla: perinteinen buffet-menu


Vielä yhden pääsiäismenun ehtii julkaista, vaikka marketit olivatkin jo eilen tupaten täynnä pääsiäisostosten tekijöitä. Tosin totta puhuen toivon, että mahdollisimman monen on mahdollista välttää turhat ryysikset eikä lopuillekaan ei tule yllätyksenä, että kaupassa on pari muutakin asiakasta. 

Joka tapauksessa, tämän buffet-tyylisen budjettimenun lähtökohdaksi halusin aika perinteisiä, suomalaisia makuja, jotka suurelta osalta eivät ole sidoksissa juuri pääsiäiseen vaan sopivat melkein mihin tahansa juhlaan - karjalanpaisti tietysti myös arkeen, vaikka minusta se on huolella ja ajatuksella tehtynä täysin juhlakelpoista. En alun perin ollut suunnitellut menuun mitään kasvispääruokaa, mutta jos pöydässäsi eivät kaikki syö lihaa, mietin esimerkiksi edullisen, ruokaisan ja etukäteen tehtävissä olevan kaalipiirakan sopivan hyvin vegevaihtoehdoksi tähän kokonaisuuteen. Tietysti jos olet kutsunut pääsiäispöytään vegaanivieraita, kannattaa ehkä jättää tämä menu kokonaan väliin... Kalavaihtoehdoksi sopii vaikka uunissa kypsennetty tai (kotona) savustettu kokonainen kala, jonka hinnoittelu on yleensä maltillista verrattuna valmiiksi savustettuihin tai fileinä myytäviin kaloihin.

Pelkällä karjalanpaistillakin toki pärjää hyvin, jos ruokarajoitteita ei ole. Kokonaisuutenahan menussa on aika paljon komponentteja, mikä nostaa sen hintaa ja vaivan määrää jonkin verran, mutta menu onkin mietitty isommalle porukalle, yksikään ruoka ei itsessään ole kovin hintava eikä työtäkään kerry mahdottomia määriä siihen nähden, kuinka monta ihmistä tulee ruokittua. Ja jos hommaa tuntuu silti tulevan liikaa, niin voihan vaikka leivät ja mämmin hakea valmiina kaupastakin aika kohtuulliseen hintaan.

Kokonaisuuden ruuat valmistuvat pitkälti etukäteen ja niitä on helppo tehdä myös isommalle porukalle. Suosittelen tekemään leivät jo hyvissä ajoin ja pakastamaan tuoreeltaan, karjalanpaistille voi tehdä samoin vaikkei siinä paljon aktiivista työtä olekaan. Mämmi valmistetaan 3-4 päivää etukäteen. Sillin, kotijuuston ja kaalipiirakan tekemisen voi jakaa parille pääsiäisateriaa edeltävälle päivälle. Ateriapäivälle jäävät tällöin tehtäväksi savukala, kananmunat, kaalisalaatti (joka myös sietää edellisen päivän valmistuksen tarvittaessa) sekä perunoiden kuoriminen ja keittäminen. Ei kovin paha, vai mitä?

Aiemmin julkaisin jo yhden aurinkoisen, tarkan euron pääsiäismenun, käy tutustumassa!

Suomalaishenkinen - ja hieman retrokin - pääsiäisbuffet

Keitettyjä perunoita
Tummaa ja vaaleaa leipää

Kaalisalaattia
Täytettyjä kananmunia (esimerkkejä täältä tai täältä, mutta täytettä voi budjettihengessä muunnella oman mielen mukaan)
Omena-smetanasilliä
Kotijuustoa

Karjalanpaistia
Kaalipiirakkaa
Kokonaisena savustettua kalaa ja kermaviilikastiketta

Mämmiä, kermamaitoa ja sokeria

2 kommenttia:

  1. Kiva menu!
    Pelkäsin torstaina että kaupassa olisi kamala ryysis, joten riensin Stockan Herkkuun jo lounastunnilla. Se oli lähes tyhjä... ainoa pienehkö ryysis oli kala- ja lihatiskillä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ulla! Itse kävin kaupassa suurimmaksi osaksi keskiviikkona, mutta (Tapiolan) Stockasta jäi torstain ekstrakäynniltä aika sama mielikuva. Liha- ja kalatiskeillekään ei oikeastaan tarvinnut jonotella, porukkaa oli jonkin verran mutta henkilökuntaa oli myös normaalia enemmän.

    VastaaPoista