tiistai 11. elokuuta 2015

Omenainen som tam -muunnos


Siitä taitaa olla jo puolisentoista vuotta, kun olimme isännän kanssa viimeksi helsinkiläisessä thairavintola Lemon Grassissa. Tuolloin tilasimme yhden annoksen, omenasalaatin, jota on siitä lähtien pitänyt testata myös kotikeittiössä, niin mieluisa tuo variaatio perinteisestä papaijasalaatista oli. On minulla toki muitakin, vielä pidempään to-do -listalla olleita projekteja, mutta puolitoista vuotta yhden salaatin tekemiseen on jo aika saavutus minultakin.

Viikonlopun grillaushommia miettiessäni muistui tuo salaatti onneksi taas mieleen, ja hetken mielijohteesta vaihdoin suunnittelemani aasialaistyylisen slawin omenasalaattiin. Onneksi, sillä aika ei ollut mitenkään kullannut muistoja; ihan yllättävää, miten vaatimaton omena taipuukin hienosti thaimakumaailmaan suolaisen kalakastikkeen ja happaman limen saattelemana. Kaikkihan myös tietävät, miten omena ja pähkinät (jotka unohdin valokuvasta) sopivat yhteen - ihan sairaan hyvin. Ja parasta on, että toisin kuin oikeaan som tamiin käytettävän vihreän papaijan kohdalla, granny smitheja tai muita arkisia omppuja saa ihan joka puodista ja vieläpä edullisesti ympäri vuoden, meilläkin majailee jääkaapissa lähes aina muutama yksilö. Jos thaityyliset salaatit kiinnostavat mutta niitä ei ole aiemmin tehnyt, tämä on hyvä, matalan kynnyksen versio!

Omenainen variaatio som tam -salaatista

2-3 keskikokoista omenaa (esim. granny smith)
15 cm pätkä kurkkua
1 pienehkö punasipuli
nippu korianteria
pieni kourallinen suola(maa)pähkinöitä

kastike

1 limetin mehu
3 rkl kalakastiketta
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 tl (tai maun mukainen määrä) kuivattuja chilihiutaleita (tuorekin chili toki käy)
(1 tl fariinisokeria, jos käytät hapanta omenalajiketta)

1. Kuori ja viipaloi salaattikulhoon omenat ja kurkku. Huom. toisin kuin oikeassa som tamissa, omenasalaatissa ei omenaa kannata raastaa tai suikaloida liian hienoksi, koska se muhjuuntuu helposti. Silppua mukaan punasipuli ja korianteri.

2. Valmista kastike sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään. Kääntele kastike salaatin sekaan. Murskaa suolapähkinät morttelissa karkeaksi rouheeksi ja ripottele salaatin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti